Ett upplyst Kulturhuset i Stockholm en vinterkväll.
 

Om Lindofinn

Lindofinn är företaget för författande och foto, bokutgivning och utställningar. Aktuell med fotoboken "Där vi en gång var" av Ingrid Lindeberg.

Förlaget Lindofinn ger ut böcker som inte låter sig begränsas av etiketter och genretänkande. Böcker som är både skönlitterära och fotoböcker, historiskt inriktade eller dokumentära. Böckerna säljs via de etablerade nätbokhandlarna och i samband med utställningar och går att låna på flera av landets bibliotek.

Företaget startades 2018 av Ingrid Lindeberg för att hantera och administrera bokprojekt, medverkan i fotoutställningar, mässor och seminarier. Förlaget ger i dagsläget inte ut andra författares och fotografers publikationer. Lindofinn är medlem i Egenutgivarnas förening.

Lindofinn – företaget som föddes ur en fotopromenad

Historien om Lindofinn börjar hösten 2017.

Ingrid Lindeberg berättar:

Hösten 2017 var som så många höstar. Luften var klar, färgerna mättade. Mitt intresse för foto var passionerat och kameran en ständig följeslagare. Jag hade inte varit tillbaka i mina barndomskvarter på många, många år. Aldrig på hösten. Aldrig med kameran. Men nu hade jag tänkt göra en fotobok till mig och barndomskamrat för att fira vår långa vänskap. Det jag inte räknat med var att det skulle bli en så påtaglig promenad i parallella universum. Att det som från början var något högst privat skulle omvandlas till något allmängiltigt.

Kameran gjorde nya upptäckter i det gamla välkända.  Dikter och prosatexter skrev sig själva.  Det handlade om 1960-talet när kanske folkhemmet var som mest svenskt, då ingenjörer och fabriksarbetare var grannar, då alla barn gick i samma skola och då många kvinnor fortfarande var hemmafruar. Det blev en skönlitterär fotobok om vardagen, om livet i förorten och drömmarna om en bättre framtid beskrivet ur ett barns perspektiv.

Vad gör man när man står där med en bok som bara kom? En bok som är så långt ifrån de mallade klassificeringarna i bokhandeln och biblioteken man kan komma. När det är en fotobok och skönlitterär bok samtidigt? Säg det förlag som vågar ge ut en sådan bok från en helt oetablerad fotograf. Därför startade jag Lindofinn 2018 för att hantera utgivningen av boken, mitt litterära skapande och fotograferande.

I år har Lindofinn lämnat in sitt andra bokslut. Förutom utgivning av boken Där vi en gång var har det blivit åtskilliga utställningar där bilderna ur sviten Där vi en gång var visats. Pandemin gör att planerade utställningar och mässdeltagande skjuts på framtiden. Vi kommer inte att kunna möta läsarna eller de fotointresserade i höst. Jag säger vi för att det nu finns ett vi bestående av mig , företaget och ett antal samarbetspartners. Men bokutgivningen låter sig inte hindras och under 2020 vågade vi oss på att ge ut fotoboken Där vi en gång var som e-bok. Ytterligare bokprojekt finns i pipeline. Lindofinn skapades för att ge ut en bok, men det blev lite mer.

Två män tittar på fotografier på rött plank.
 

Lindofinn AB

Kontakt

 

Bilder

Samtliga bilder om ej annat anges ©Ingrid Lindeberg

Följ oss

@ Copyright Lindofinn